Gemeenteraad mei 2018

De gemeenteraad van mei 2018 was de kortste gemeenteraad in jaren. De gemeenteraad duurde minder dan vijf kwartier. En als Groen geen vragen had gesteld en geen vragen had geagendeerd op deze gemeenteraad was deze waarschijnlijk nog een half uur vroeger afgelopen.

Het verslag van deze gemeenteraad zal dan ook snel gelezen zijn. Het eerste punt waar we zijn in tussengekomen was de levering van de schoolmaaltijden. Op een vraag van Groen van enkele jaren terug zijn de bepalingen voor de leveringen van schoolmaaltijden aangepast zodat er meer vleesvrije maaltijden op het menu staan. Omdat een leerling altijd moet kiezen om geen of alle maaltijden op school te eten (omwille van administratieve efficientiewinst) zal een kind die thuis om ideologische redenen vegetarisch eet niet op school kunnen eten. Omdat er aparte maaltijden kunnen worden voorzien voor kinderen die daar omwille van medische redenen een aanvraag voor doen (lactosevrij, vetarm, zoutarm, …) vroegen wij of het ook mogelijk is om om ideologische redenen een aparte maaltijd te vragen. Jammer genoeg wou het schepencollege ons hier niet in volgen. Wel konden ze ons volgen in de oproep om in het bestek voor de leveringen op te nemen dat de aparte maaltijden in herbruikbare verpakkingen moeten zitten en niet in wegwerkverpakkingen.

Het gemeentelijke reglement op de plaatsing van terrassen op openbaar domein stond ook op de agenda. Als een horecazaak een terras wil plaatsen op de stoep voor de zaak moet deze voldoen aan enkele bepalingen die vooral gericht zijn op uniformiteit en duurzaamheid. Op onze vraag hoeveel terrassen er momenteel vergund zijn was het antwoord één. De schepen die de week van de gemeenteraad gespot werd op een terras in het centrum van Gullegem was dus aanwezig op een illegale terras. Door de aanvraag eenvoudiger en digitaal te maken hoopt het schepencollege dat er meer legale terrassen zullen zijn in de gemeente.

Vooraleer we onze twee ingediende vragen konden stellen kwamen nog de nieuwe LED-veldverlichting ter waarde van € 71.000 voor drie voetbalvelden aan bod. Mooi verdeeld over de drie deelgemeenten trouwens, elk één. Ook het vernieuwen en uitbreiden van de regiekamer in CC Guldenberg ter waarden van € 34.000 passeert nog de revue.

Onze twee vragen hadden betrekking op de verkeersveiligheid voor auto’s, fietsers en voetgangers in Moorsele. Onze eerste vraag betrof de onduidelijkheid met voorrang van rechts. In de twee centrumverbindingen in Moorsele centrum die oost-west lopen, nl. de Rozenstraat - Ieperstraat en de as Secretaris Vanmarckelaan - Sint-Janstraat en de Oude Tramweg geldt er in het centrum overal voorrang van rechts met uitzondering van Bromdries en Minister de Taeyelaan. Bromdries is te begrijpen omdat deze net na de brug ligt. Een logica voor de Minister de Taeyalaan is er niet. Waarom dit zo is wist de bevoegde schepen ook niet uit te leggen. Raadslid Defraeye die is opgegroeid denkt dat het te maken heeft met de gewijzigde situatie tussen de Rozenstraat en de Secretaris Vanmarckelaan. In ieder geval de niet-logische situatie is er en zal waarschijnlijk nog wel even zo blijven.
Onze tweede vraag betreft de werken aan de weg én de voetpaden in de Caesar Gezellestraat waarbij de voetpaden al vijf maanden open liggen en niet begaanbaar zijn. Nochtans is dit een centrumstraat waar er schoolkinderen passeren én is dit bovendien een smalle straat. De bevoegde schepen erkende het probleem en zegt de oorzaak bij de nutsmaatschappijen ligt. Hij gaat hen dan ook vragen een verontschuldigingsbrief te schrijven en deze te bezorgen aan de betrokken inwoners. De schepencollege gaat ook aandringen om meer manschappen in te zetten om dergelijke maandenlange hinderden werken in de toekomst te vermijden. Laten we hopen dat deze situaties zijn niet te meer zullen herhalen en dat een striktere planning wordt opgelegd voor vergelijkbare werken.

Zoals gezegd een korte gemeenteraad. Hopelijk krijgen we van de huidige beleidsploeg nog interessantere agenda’s voorgeschoteld in de resterende legislatuur. Vragen en suggesties zijn steeds welkom bij onze raadsleden.

Carlo en Jasper

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven?
Groen Wevelgem stuurt op regelmatige basis een nieuwsbrief, wil je die te ontvangen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ?

Alle info vind je op de Landelijke website van Groen