Groene Pluim 2020

Dit zijn onze kandidaten voor de Groene Pluim 2020 in alfabetische volgorde

Kandidaat 1: Helena Schotte

"Kleine grote daden" is een blog waarop je allerlei tips maar ook uitleg vindt rond duurzaam leven. De site ontstond doordat Helena zich frustreerde aan de discussie rond klimaatopwarming. Als individu kan je weinig doen voor het klimaat, zo geeft de media toch weer. Studenten of jongvolwassenen hebben hoogstwaarschijnlijk geen geld voor een elektrische auto of allerlei zotte aankopen die milieuvriendelijk zijn. Het doel van deze blog is niet om mensen te overtuigen een totaal andere levensstijl aan te nemen en veel geld uit te geven aan duurzaamheid. Wat wel de bedoeling is, is dat iedereen een grote impact kan hebben op het milieu door enkele kleine dingen aan te passen in het dagelijkse leven. Die kleine dingen staan voor kleine grote daden. De blog richtte zich oorspronkelijk op meisjes/vrouwen van 18 jaar tot 30 jaar. Maar ook jongens en mannen vonden er hun weg naartoe en kunnen er ook terecht om informatie en tips terug te vinden. De blog geeft ook af en toe reviews over hoe je een bepaald product gebruikt en wat de persoonlijke ervaringen van de blogster zijn. Lezers kunnen er hun vragen stellen en zelf ervaringen delen.

Kandidaat 2: Jurgen Heytens

Jurgen Heytens groeide op in Moorsele en studeerde in Gent af als landschapsarchitectuur en vervolgens stedenbouwkundige. In 2012 werd Faia lobi ONG opgestart in de democratische republiek Congo. Deze organisatie werkt vlakbij de stad Idiofa. Het doel van Faia Lobi is het herbebossen van 50.000 hectare in de buurt van de stad Idiofa. De organisatie tekent daarvoor voor een lange termijn coöperatie met de plaatselijke gemeenschappen. Jurgen: “In stedelijk gebied dragen onze culturele, educatieve, economische en gezondheidsprogramma’s bij aan de reconstructie van de burgermaatschappij. In landelijk gebied gaat ons herbebossingsprogramma de uitdaging aan tot het reduceren van de achteruitgang van het milieu.” De organisatie stelt de lokale mensen centraal en investeert hierin, momenteel zijn er 580 lokale werknemers actief in het herbebossingsproject. Daarnaast heeft Faia Lobi het initiatief genomen tot de bouw van een ziekenhuis, een timmerwerkplaats, een internetcafé en een restaurant.
Ondertussen zijn al 2000 hectare terrein herbebost en de biodiversiteit is enorm gestegen en recent werd agroforesterie (kweken van gewassen tussen de bossen) opgestart om werkgelegenheid te verzekeren en inkomsten te behalen.

Kandidaat 3: Klaratex

Wasserij Klaratex, gespecialiseerd in het wassen en reinigen van werkkledij, besloot eind 2017 om meer in te zetten op ecologisch werken. Er werd toen een consortium opgericht om in te zetten op waterzuivering en onder leiding van Vlakwa (het Vlaams Kenniscentrum Water) en samen met zeepleverancier Christeyns, VITO en een constructeur van waterreservoirs werd een concept uitgedacht om het afvalwater te zuiveren en te hergebruiken. Via een installatie van een trommelzeef, een bufferbekken, een biomembraanreactor en omgekeerde osmose (kostprijs 750.000 euro) slaagt Klaratex erin om 80% van het afvalwater te hergebruiken. Daardoor moeten ze maar één vijfde grondwater oppompen in vergelijking met de periode ervoor. Deze installatie is uniek in hun branche.
In mei ll. heeft het bedrijf 1140 fotovoltaïsche zonnepanelen op hun dak geplaatst, dit zou op basis van eerste berekeningen 60 à 65 % van het eigen gebruik moeten opleveren. Heel recent werden via het Wevelgems bedrijf Honeybeez bijenkasten geplaatst. Het bedrijf is nog andere processen aan het bekijken om een lagere impact te hebben op het milieu en de omgeving.

Leden krijgen via mail een uitnodiging om te stemmen.