Chou-Fleur wint groene pluim

19 Januari 2023

Chou-Fleur wint groene pluim

De drie genomineerden voor de Groene Pluim 2023 waren dit jaar bioboerderij Chou-Fleur, Elecosy en Natuurpunt.  Chou-Fleur kwam als winnaar uit de bus.

Chou-Fleur

Jarenlang hadden we maar 1 bioboer in de hele gemeente Wevelgem. Maar sinds vorig jaar zijn er opnieuw 2: Jannes Seynhaeve stelde zich in coronatijd de vraag wat hij nog wilde doen. Hij liet een carrière bij Bioplanet en de Colruyt-groep achter zich om zelf bioboer te worden. In de Bieststraat wordt een uitgebreid assortiment aan groenten gekweekt. In de bijhorende winkel wordt dit assortiment aangevuld met groenten en fruit ingekocht op de bio-markt in Rijsel. Op die manier is er jaarrond een volwaardig aanbod, kraakvers en superlekker. Het duurde niet lang voordat er een trouw klantenbestand opgebouwd werd, wat aantoont dat er in de regio een markt is voor korte-ketenverkoop. Een aanwinst voor de bewuste Wevelgemse consument.

Elecosy

Als professionals in de behangpapiersector startte Elecosy in 2013 met de import en verkoop van 100% natuurlijke, handgemaakte schrijfwaren uit olifantenpoep. Hiervoor werkt men samen met een fairtradebedrijf in Sri Lanka. Landbouwers in Sri Lanka krijgen geld voor de uitwerpselen die ze aan het bedrijf bezorgen. Olifanten zijn vegetariërs en verteren zeer weinig. Hun uitwerpselen bevatten dus heel wat sterke vezels, ideaal om papier van te maken. Het bedrijf in Sri Lanka verschaft meteen ook werk aan heel wat mensen in Sri Lanka. Later ontstond een samenwerking met een fairtradebedrijf uit India en startte Elecosy ook met de verkoop van bloempjes en schalen uit katoenpapier. Ondertussen levert Elecosy aan een 400-tal winkels, waaronder heel wat Duitse en Belgische wereldwinkels, geschenk- en decoratiewinkels, boekenwinkels...

Natuurpunt

Natuurpunt voorstellen hoeft natuurlijk niet meer. Het is de grootste natuurvereniging van Vlaanderen en de afdeling in Wevelgem vertegenwoordigt maar liefst 920 leden-gezinnen. Vorig jaar werd in de Leievallei een historische aankoop van maar liefst 12,5 hectare gerealiseerd rond de Lauwebrug, de start van een nieuw natuurgebied in de gemeente. Grote delen van de Leievallei hadden op papier al jaren een natuurbestemming, maar waren in de praktijk intensief landbouwgebied. Nu wordt er eindelijk werk van gemaakt om de natuurwaarde op te krikken, en dat is de verdienste van Natuurpunt. Als ook Natuur en Bos bin nenkort de aangekochte gronden in het kader van rivierherstel Leie inricht, betekent dat ook een belangrijke stap voorwaarts. Het is opnieuw een dossier waar Natuurpunt zich in vastbeet om de overheid telkens opnieuw te wijzen op de eigen beloftes.