Nieuwsbrief juli 2018

Onze kandidaten

Groen trekt met een sterke lijst naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. De lijst is verjongd en vernieuwd met 17 mensen die voor de eerste keer deelnemen aan de verkiezingen (allen tussen plaats 2 en 19).

Deze lijst biedt dynamiek en creativiteit.  Er zit ervaring in, in onderwijs, in zorg, in ondernemen, in tewerkstelling, en zoveel meer. Er zijn doeners voor jong én voor oud, muzikanten en cultuurmakers, kandidaten met Vlaamse en andere roots. We hebben kandidaten in staffuncties en kandidaten die tussen de mensen werken, zelfstandig of in dienstverband, natuuractivist tot dagelijks fietser en weekendwandelaar.  Deze sterke mix toont dat onze groene ideeën gedeeld worden door een brede laag van de bevolking, uit de drie deelgemeenten.

De gemiddelde leeftijd van de lijst  is 41,5 jaar. We kozen voor een jonge eerst helft (plaats 1-15) van de lijst met een gemiddelde leeftijd van 32 jaar. De gemiddelde leeftijd van het tweede deel (plaats 16-31) van de lijst is 50 jaar.

De verdeling per leeftijd is de volgende:
 • 20-30: 9 personen
 • 30-40: 6 personen
 • 40-50: 6 personen
 • 50-60: 5 personen
 • +60: 5 personen
Bij onze kandidaten zijn er
 • 3 studenten (plaats 11-12-13)
 • 3 ondernemers (plaats 8-15-16)
 • 2 werkzaam bij een vakbond (2-7) & 3 vakbondsafgevaardigden (10-27-28)
 • 4 gepensioneerd (plaats 23-25-26-28)
Onze kandidaten zijn afkomstig uit
 • Wevelgem: 19
 • Gullegem: 7
 • Moorsele: 5
Met deze lijst zijn we er van overtuigd een mooi resultaat te kunnen boeken in Wevelgem en ons zetelaantal te verdubbelen. We hebben fantastische kandidaten vooraan op de lijst die de komende legislatuur een sterke bijdrage zullen kunnen leveren in de gemeenteraad. Indien mogelijk zal Groen dat doen vanuit een coalitie, wanneer nodig zorgen we voor een constructieve oppositie.

Groen Wevelgem heeft niet alleen sterke kandidaten in de eigen gemeente. Voor de komende provincieraadsverkiezingen zal de lijst in het grootste arrondissement Kortrijk-Roeselare-Tielt getrokken worden door Maarten Tavernier, diensthoofd milieu, 41 jaar. 

Gemeenteraad juni 2018

In de gemeenteraad van juni had Groen twee punten toegevoegd aan de agenda. Eén punt ter stemming en één als vraag.

Het punt ter stemming handelde over het RUP Ter Biest, ook wel gekend als de site IKEA. Zoals waarschijnlijk ondertussen zeer goed geweten wou de Zweedse meubelwinkel op de landbouwgrond van de site Ter Biest een winkelcomplex bouwen. Groen was al enige partij van in het begin gekant tegen een inplanting van een winkelcomplex op deze site. Ondertussen heeft IKEA het geweer van schouder veranderd en zet ze vanaf nu ook meer in op de onlineverkoop en komen er geen megawinkels meer bij. Omdat we met Groen vrezen dat er andere gegadigden interesse zouden kunnen hebben in deze site (wat ondertussen links en rechts verteld wordt) hebben wij hieromtrent een punt ingediend. Wat is de inhoud van ons punt? We vragen aan de Vlaamse regering een delegatie zodat wij als gemeente zelf een RUP voor dit gebied mogen opmaken. Dit wil dus ook zeggen dat Vlaanderen niet langer boven ons hoofd hier een beslissing kan nemen. De meerderheid vond ons voorstel goed en dit werd dan ook met een ruimte meerderheid goedgekeurd. Nu nog afwachten of we deze delegatie ook effectief zullen krijgen.

Het tweede punt dat we hadden toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad was de onveilige situatie ter hoogte van de Carrefour langs het vliegveld. Er is geen voetpad langs de straat Vliegveld én er is geen zebrapad langs de noordzijde van de Kortrijkstraat. Dit zijn twee onveilige situatie voor fietsers én voetgangers. De betrokken schepen was zich niet bewust van de onveilige situatie en beloofde ons om de bevoegde diensten te laten onderzoeken was mogelijk is. We hopen dan ook dat deze situatie binnenkort veiliger zal zijn.
Eén van de andere punten op de agenda van de gemeenteraad was ‘Aankoop testmaatregelen verkeerssituaties’. Groen vroeg enkele maanden geleden nog om meer te communiceren met de omwonenden over dergelijke testmaatregelen. Vooraf wordt niet bepaald hoe lang een testmaatregelen zal gelden en bewoners hebben dan ook geen weet van een evaluatie hiervan. Soms blijft een testsituatie dan ook meer een jaar staan zonder dat de betrokkenen en de weggebruikers zicht hebben op de verdere toekomst van de structuur van de weg. De schepen beloofde ons enkele maanden geleden om dit te bespreken. Dit was het moment om te vragen hoe het nu zat met deze situatie, maar … blijkbaar is de vraag/opmerking van enkele maanden geleden nog niet tot de juiste personen doorgedrongen.

Carlo De Winter
 

Gemeenteraad juli 2018

De gemeenteraad van juli vond plaats op vrijdag 6 juli om 18u30 en de Rode Duivels speelden om 20u tegen Brazilië. Het was te verwachten dat de gemeenteraad dan ook geen uren zou duren en inderdaad de zitting was gedaan om 19u55.

Ik wil hier twee punten uit deze raad bespreken: ‘het vervangen van openbare verlichting’ en het door ons geagendeerde punt ‘Toekomstige uitbreiding Leiebos’.

De gemeente Wevelgem besliste enkele jaren terug om - zoals vele andere gemeenten - de openbare verlichting ’s nachts te doven. In Wevelgem is dit van 00u30 tot 04u30, dit is dan ook zeer beperkt in vergelijking met andere gemeenten waar de lampen ’s nachts soms tot 7 uur niet branden. Enkele raadsleden van een oppositiepartij waren van in het begin niet blij met het doven van de verlichting. Groen is daar wel voorstander van. De natuur heeft ’s nachts wat rust, we verbruiken minder energie én we besparen daarmee veel geld. Bovendien zijn criminaliteitscijfers sindsdien gedaald. Als het donker is kan je natuurlijk ook niet goed oriënteren. De gemeente zal nu in enkele straten de bestaande openbare verlichting vervangen door LED-verlichting. Deze verlichting zorgt ervoor dat er minder energie nodig is, iets wat uiteraard niemand tegen kan zijn. Maar omdat er energie (en centen) bespaard worden heeft de CD&V beslist om de verlichting ’s nachts niet langer doven, maar wel te dimmen. Wij zijn niet a priori tegen het dimmen van de lichten maar in sommige wijken en straten zou het behouden van de huidige situatie aan te raden zijn. We hopen dan ook van harte dat de criminaliteitscijfers niet opnieuw zullen stijgen.

Zelf voegden we het punt ‘Toekomstige uitbreiding Leiebos’ toe aan de agenda. Er zijn al enkele jaren plannen met het Leiebos groter te maken maar we horen rond dit dossier al heel lang niets meer. We hebben contact opgenomen met het Agentschap voor Natuur en Bos en zij wisten ons te vertellen dat er omwille van een erfeniskwestie nu misschien wel mogelijkheden zijn om aankopen te doen of gronden te verwerven om het Leiebos uit te breiden. Ons vraag was dan ook aan het bestuur of de gemeente recent stappen heeft gezet met betrekking tot dit dossier. De schepen wist te vertellen dat ze het initiatief aan het Agentschap voor Natuur en Bos laten en dat ze zelf geen stappen hebben gezet. Ze hadden geen weet van een erfeniskwestie en beloofden te informeren naar de huidige stand van zaken. Maar dit dossier lijkt zeer moeilijk een doorstart te kunnen maken. We zullen dit in ieder geval blijven opvolgen.

Carlo De Winter
 

Affiche / tuinbord

Wie met de komende gemeenteraadsverkiezingen graag een plaatsje wil vrijmaken aan zijn venster om een affiche op te hangen van één of meerdere van onze kandidaten kan een berichtje sturen naar [email protected]
Wie plaats heeft in zijn of haar voortuin en ons wil steunen door een tuinbord te laten plaatsen door één van onze medewerkers kan dit via hetzelfde mailadres laten weten. Wie ons op een andere manier wil helpen mag uiteraard ook met ons contact opnemen.
 

Vier redenen om lid te worden van Groen

 1. Je wordt lid van een politieke partij die verder denkt dan de waan van de dag en die over (partij)grenzen heen kijkt. Groen maakt deel uit van een internationale en wereldwijde ecologische beweging die ijvert voor een duurzame en sociale samenleving.
 2. Je kan in alle openheid meebouwen aan de groene ideeën van morgen. Als lid krijg je toegang tot alle studiedagen en congressen en kan je de richting waarin Groen denkt mee bepalen.
 3. Je ontmoet mensen vanuit alle uithoeken van Vlaanderen en Brussel die samen met jou ervan overtuigd zijn dat het groene gedachtengoed de moeite waard is om samen over na te denken en actie rond te voeren.
 4. Je ontvangt een lidkaart, 4 keer per jaar het ledenblad ecozine, gratis vorming en korting op je overnachting op het zomerweekend in Nieuwpoort.

  Wil je lid worden van Groen?
 Vul dan het formulier in op www.groen.be of neem contact op met Groen Wevelgem – [email protected]

Word fan op Facebook | Volg ons op Twitter | Stuur naar een vriend 

 
Copyright © 2012 Groen |  Alle rechten voorbehouden.
[email protected] |  update  voorkeuren | Bekijk deze mail in je browser