Winnaar groene pluim 2024 is Actiecomité Posthoorn

03 Juli 2024

Winnaar groene pluim 2024 is Actiecomité Posthoorn

Naar jaarlijkse gewoonte reikt Groen Wevelgem een groene pluim uit aan een initiatief uit de gemeenten die op ecologisch of sociaal vlak inspirerend werk levert.

De 3 genomineerden waren:

Actiecomité Posthoornwijk
Het leefbuurtproject voor de Posthoorn leverde plannen op om de wijk groener, verkeersveiliger, kindvriendelijker, autoluwer en klimaatrobuuster te maken. Het was een traject van Team Vlaams Bouwmeester dat in participatie met de buurt uitgedacht werd. Net op dat moment kwam er een bouwaanvraag bij de gemeente binnen voor een nieuw appartementencomplex op een braakliggend perceel naast de Posthoornkerk. Dat nam heel wat vandaag groene ruimte in, en bovendien was het plan om het tot vandaag enige stukje (amper 100m) autovrije straat in de hele wijk, net ter hoogte van de Posthoornschool op te offeren om de ondergrondse parkeergarage te laten uitkomen. Dat dit zowat het tegengestelde was als uit het wijktraject was gekomen, deed heel wat protest rijzen. Enkele trekkers verenigden zich in een actiecomité voor veiligheid en groen in de schoolomgeving en verzamelden maar liefst bijna 500 bezwaarschriften tegen het project. Het werd dan ook geweigerd en tot nu toe blijft de groene plek gevrijwaard.

Onze warme bakkers
Warme bakkers zijn steeds minder talrijk. Veranderende eet- en winkelgewoontes, en de moeilijke zoektocht naar mensen die deze job willen doen, zorgen dat het aantal bakkerijen in het straatbeeld daalt. Maar het brood bij de bakker blijft toch een stuk beter dan wat we meestal in de supermarkt vinden. En we blijven toch Bourgondiërs, die op zondag graag een verse krokante pistolet of een koffiekoek willen verorberen. Er is ook de sociale rol: in de wachtrij maken we een praatje met buren of bekenden. De bakkers die er nog zijn, moeten we dan ook koesteren. Vandaar de misschien eerder atypische maar zeker verdiende nominatie voor deze lokale handelaars.

Kubbik
Kubbik is de groep van 13 jonge mensen die nu voor de tweede keer, het West-Vlaams kubb kampioenschap organiseren op 1 mei op het voetbalveld van Sint Paulus in Wevelgem. Het tornooi bereikt alle leeftijden, van grootouders en kleinkinderen, van jonge dames, tot stoere kerels. Meer dan de helft van de deelnemers komt uit Wevelgem. En zoals ze het zelf zeggen: "Ons voornaamste doel is het samenbrengen van mensen die een dag vol sfeer en gezelligheid willen beleven."

De leden en kandidaten mochten stemmen en als winnaar kwam uit de bus: Actiecomité Posthoorn
De Groene pluim is een gepersonaliseerde tekening van onze artistieke voorzitter Tommy Castelein.